Bernády György – papír régiségek

Magyarláposi Bernády György (Bethlen, 1864. április 10. – Marosvásárhely, 1938. október 22.) gyógyszerész, jogász, politikus, illetve Marosvásárhely polgármestere 1902–1912 és 1926–1929 között. A gyakran csak városépítőnek nevezett polgármester nevéhez kötődik a város egyik legnagyobb modernizációs folyamata. Az ő polgármesteri mandátuma alatt alakult ki a település belvárosát máig meghatározó arculat. Ebben az időszakban épült a magyar szecessziós építészet két legmeghatározóbb épülete, az akkori városháza, a Közigazgatási Palota és Kultúrpalota. Az akkori kort meghaladó, Marosvásárhely méretét tekintve hatalmas infrastrukturális beruházások kezdeményezője volt. Kezdeményezésére jött létre a csatorna hálózat, közvilágítás bevezetése, illetve a Maros mentén épült villanytelep. Alább bemutatok egy hirdetmenyt (plakátot) amely 1908-ban a csatorna hálózat üzembe helyezesevel kapcsolatos. Merete 21×34.5cm, a marosvasarhelyi Kossuth nyomdaban volt nyomtatva.

Az ő polgármestersége alatt került aszfaltozásra, illetve kövezésre a legfontosabb utak, de számos új utcát is hoztak létre. Rendkívül fontos szerepet vállalt a település oktatási, kulturális és szociális rendszerének kialakításában, illetve fejlesztésében.

Alabb bemutatok egy kepeslapot amelyet New York-bol kuldott haza 1911-ben a nemzetkozi kiallitasrol Kiss Janosnak (a marosvasarhelyi penzugyi hivatalbol).

Author: Aldor

Leave a Reply